Er is door vrijwilligers maanden aan de bank gewerkt en het resultaat mar er wezen. Hier onder een kort verslag. Voor een uitgebreid erverslag met meer foto's en filmpjes kijkt u op Facebook: https://www.facebook.com/mozaiekbankhaarlemmerliede/

BankonthuldDe zojuist onthulde bank met de burgemeester een een groot aantal van de vrijwilligers.
foto: Peter Vreeswijk.

Op zondag 29-09-2019 om 11:00 uur is de bank door de burgemeester onthuld. Het is tegelijkertijd een Burendag-viering. Veel regen, maar op het moment van de onthulling was het even droog. Banktaarten
Wat was het leuk dat er, ondanks het slechte weer, mensen de moeite namen om naar de parkeerplaats bij de kerk te komen om bij de onthulling aanwezig te zijn.
Verschillende thuisbakkers en Bij Assema hadden heerlijke taarten gebakken. De burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans verrichte de onthulling door de hijskraan van de firma Molenaar te bedienen en het doek van de bank te hijsen. En daar stond hij dan..... de bank ter herinnering aan de opgeheven Bankvooropeninggemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. In 800 uur beplakt met 22500 verschillende steentjes door 30 vrijwilligers. Wat een mooi project met een mooi resultaat.

20-09-2019 Afgelopen maandag is de bank gevoegd. Dit was best nog een intensieve klus. Eerst werd de bank helemaal ingesmeerd met donkere voegspecie, dat was wel even slikken het was echt heel zwart. Maar daarna werd het weggepoetst en kwam er een prachtig gekleurde bank onder vandaan. Nog even goed poetsen op de laatste restjes en dan is hij echt helemaal klaar!!

15-09-2019 Het laatste steentje op de bank is geplakt!! Na 4 maanden plakken zijn we klaar.
Nu moest het plekje voor de bank gemaakt worden. De mannen hebben zich daarover ontfermd en daar zijn we blij mee!! Het is nog een heel veel meten en graven. Gelukkig hadden we de beschikking over de vrachtwagen met hijskraan van Molenaar Haarlem b.v.. Aan het eind van de dag is er een mooie plaats gemaakt op de parkeerplaats naast de kerk in Haarlemmerliede.

Bankwarm01-09-2019 Wat was het warm afgelopen week met het plakken van de bank. Toch was iedereen er en bleef op zijn post, want we hadden een deadline! We konden maar met een klein ploegje plakken omdat de ruimte om de bank steeds beperkter werd. Uiteindelijk hebben we het niet gehaald en hebben we besloten om nog één week extra te plakken. Komende week is het echt de laatste week. De dinsdagochtend ploeg plakt door tot het klaar is.

18-08-2019 De vakantie zit er voor vele van ons op, dus we gaan weer plakken!
De achterkant van de bank is op een klein stukje na dicht, dus de voorkant en zijkant gaan nu beplakt worden. We hopen iedereen weer te zien bij de tent, om te plakken, knippen, koffie drinken, bijpraten, of gewoon om even te kijken.

13-06-2019 Verslag van een dagje plakken: wat doen we op zo’n dag: Bankkoffiehoek
Het is dinsdagmorgen half 10, het is prachtig weer dus de tentflappen kunnen omhoog en schijnt het zonnetje vrolijk in de tent. De vlag wordt buiten gezet het teken voor de buitenwereld dat we aanwezig zijn. Gauw het koffiezetapparaat en het theewater aangezet. Er staat een heerlijke appeltaart klaar voor de plakkers en knippers. De taart is geschonken door de dorpsvereniging en gebakken door de bakkers van Assema.
Nog even de lijm mengen en de eerste mensen komen al binnen druppelen. Als eerste wordt de bank geïnspecteerd, wat is er sinds de vorige keer bij geplakt? Dan wordt er gekeken wie, wat, waar gaat plakken, of ga je knippen? De koffie wordt ingeschonken en de taart aangesneden. Eerst even een bakkie en een praatje.
Er wordt gesproken over de plek waar de bank moet komen te staan. Er zijn verschillende opties. Bankplakken1Er staat een bord met deze opties in de tent, daar kan je je stem op uitbrengen. En gestemd wordt er, één plek is duidelijk favoriet.
Er worden steentjes bij elkaar gezocht, “heb ik wel de juiste kleur?”. ”Zijn dit de steentjes voor het water?”. Bewapend met spatels, kniptangen, lijm en steentjes zoekt iedereen zijn plekje op en gaat aan de slag.
De knippers blijven aan tafel zitten. Zij halen de steentjes van de matjes, ontdoen ze van lijmresten en knippen ze door de midden. Dit voorbereidend werk is heel fijn voor de plakkers zij hoeven nu alleen maar de steentjes te knippen die op maat gemaakt moeten worden.
Geregeld komen er mensen binnen wippen, die komen even kijken hoe de werkzaamheden vorderen. Drinken gezellig een kopje koffie en eten een stukje taart. Sommige blijven nog even hangen en maken een praatje met de plakkers en/of knippers.
De ochtend vliegt om en voor we er erg in hebben is het al weer half 1. De spullen worden schoongemaakt en opgeruimd. Nog even invullen op de lijst wanneer en of je de volgende week komt en foto’s maken voor Facebook en dan vertrekt iedereen weer huiswaarts.

Bankkrant116-06-2019 We staan in de krant! Een leuk stuk met foto over de mozaïekbank van Haarlemmerliede in het HC-nieuws van deze week.

04-06-2019 Ook deze week weer flinke vorderingen gemaakt met het beplakken van de bank. In een heerlijk zomers zonnetje met de tent rondom open hebben we met z'n allen de bank een stukje mooier gemaakt.

16-05-2019 We schieten lekker op met het beplakken van de bank. De tekst “1863 Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2018” staat ook al op de bovenrand.

Bankplakken230-04-2019 Na de onderbreking van de paasvakantie zijn we deze week weer aan het plakken geslagen. De bank krijgt steeds meer kleur en wat wordt hij mooi!
Ook deze week was er weer een grote groep vrijwilligers van de partij om de gekleurde steentjes op de bank te plakken. En ook steeds meer bezoekers; er gezellig. Kom ook eens kijken op maandagmiddag, maandagavond of dinsdagmorgen op de parkeerplaats van de kerk in Haarlemmerliede.

09-04-2019 Er wordt enthousiast geplakt in de tent op de parkeerplaats van de kerk in Haarlemmerliede. Er komen ook veel mensen kijken. Wil je eens komen kijken? Dat kan! We zijn aan het plakken: maandagmiddag van 13.30 tot 16 uur. Maandagavond van 19.00 tot 21.30 uur en dinsdagmorgen van 10 tot 12.30 uur.
Als deze vlag bij de tent wappert dan zijn we aanwezig en staat er koffie of thee klaar.

Banktent01-04-2019 Het is geen 1 april grap! We zijn begonnen met het beplakken van de mozaïekbank van Haarlemmerliede. Vele handen maken licht werk. En het bakkie koffie met wat lekkers en de supporters die langs kwamen om te kijken maakte het werk nog lichter en gezelliger. Een goed begin!!
We plakken 3 dagdelen per week met elke keer ca. 8 andere personen.

29-03-2019 Zeer belangrijk: de koffiehoek is ingericht!!
Maandag gaan we de eerste plakweek in. Maandagmiddag, maandagavond en dinsdagmorgen gaan we aan de slag. Bent u nieuwsgierig....? U bent van harte welkom een om kijkje te komen nemen op deze dagen. De koffie staat klaar.

Bankoptekeken122-03-2019 De tent en de bank staan er, Auke gaat nu het ontwerp erop tekenen.

20-03-2019 Er is hard gewerkt om een mooie plek te creëren voor de bank. Zaterdag hebben Jan, Ger, Kees en Gerard de ondergrond geëgaliseerd zodat de bank (en de plakkers) niet staan te wiebelen. Vanmorgen werd de bank gebracht. Herman en Jan hebben daarna de tent erom heen gebouwd.

Wat zijn we blij met het werk dat deze mannen voor ons verzet hebben. Onze dank daarvoor.

12-03-2019 Gisteren twee keer een workshop in de Stoep gehouden over mozaïeken. We zijn nu helemaal klaar voor het echte werk!
Woensdag 20 maart wordt de bank en de tent geplaatst op de parkeerplaats naast de kerk. Dan wordt het patroon erop gezet en gaan we de eerste week van april beginnen met de bank te bekleden met heel veel kleine steentjes!

BankOntwerp23-02-2019 In de eerste week van januari had iedereen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude een flyer en een blanco tekening van de mozaïekbank ontvangen.
We zijn heel erg blij met de ontwerpen die we hebben ontvangen.
Tussen de ingezonden ontwerpen zat een ontwerp, ingetekend door Auke Herrema, die we uitgekozen hebben als basis voor de mozaïekbank. Auke Herrema blijkt een professionele cartoonist te zijn. Hij heeft in het (bijna) definitieve ontwerp verschillende items vanuit alle ingezonden ontwerpen samengebracht. Zo gaat het uiteindelijk een ontwerp worden waarin iedere ontwerper iets van zijn inbreng terug zal vinden.
Wij zijn erg blij met het uiteindelijke ontwerp en zijn dan ook iedereen dankbaar voor de creatieve ideeën die naar voren gebracht zijn. We hebben er erg veel zin in om dit over te brengen op de bank, we hopen vele met ons

Bankworkshop22-02-2019 Afgelopen maandag was in De Stoep de eerste workshop gehouden. Het startschot voor de mozaïekbank van Haarlemmerliede. Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, konden de deelnemers proeven aan het mozaïeken, het knippen van de steentjes in de juiste vorm, het puzzelen hoe je ze het beste kon opplakken. Het was een leuke en leerzame avond. En aan het eind van de avond ging iedereen met een mooi werkstuk naar huis. Maandag 11 maart komen er nog twee mozaïek workshops.

13-02-2019 Zondag was de sluitingsdatum voor de ontwerpwedstrijd van de bank. We hebben 5 mooie ontwerpen gekregen. Deze ontwerpen worden samengevoegd tot één ontwerp voor de bank.

Er waren veel aanmeldingen om mee te plakken aan de bank. Maandag 18 februari ging de eerste workshop van start in de Stoep. In de workshop kon je kennismaken met de techniek van de mozaïek en met elkaar.

Bankplaatsen13-01-2019 Dit weekend is bij alle bewoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude een flyer in de brievenbus gedaan met een blanco tekening om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd van de mozaïek bank.

22-12-2018 Medio december 2018 is de bank besteld. Hij komt begin 2019.

Medio 2018 is het plan ontstaan om een mozaïekbank te maken met als onderwerp het opheffen van de gemeente. Doelstelling is om zoveel mogelijk dorpsbewoners hierin te betrekken.
Na het nodige vooroverleg, o.a. over de financiën is eind 2018 besloten om door te zetten. De oude gemeente HenS sponsorde de aanschaf van de bank met bijbehoren. Voor de bijkomende kosten heeft de Dorpsvereniging bijdragen ontvangen van het Spaarndamfonds en het Oranjefonds.
Onderstaande oproep werd verspreid om het plan bekend te maken en vrijwilligers te vinden.

(de tekst is overgenomen van Facebook en bewerkt - CBu)

Op 1 januari 2019 is het écht zover. Schermafbeelding0
Onze gemeente fuseert dan met de gemeente Haarlemmermeer. Wat zal dit gaan betekenen? Wat zullen we daar van gaan merken in ons dagelijks leven? Dingen veranderen nu eenmaal, niets blijft hetzelfde. Wat wél blijft is de herinnering aan 155 jaar gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Wat ook blijft is de behoefte van mensen aan contact, ontmoeting, verbinding, samenzijn en het gevoel ergens bij te willen horen. Om in deze behoefte te voorzien en een blijvende herinnering te creëren hebben wij het initiatief genomen voor een mozaïekbank. Schermafbeelding1

Een gezamenlijk project, waarbij we met zoveel mogelijk mensen een betonnen bank willen gaan beplakken met mozaïeksteentjes. Het is de bedoeling dat er afbeeldingen op de bank komen, die kenmerkend zijn voor Haarlemmerliede. Deze bank zal een mooie plek krijgen in ons dorp. Een soort herinneringsmonument aan 155 jaar gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; dat symbool staat voor de identiteit van ons dorp.

Om alvast een idee te krijgen ziet u hieronder een voorbeeld van de mozaïekbank, die gemaakt is door bewoners van Vogelenzang. Op de Facebookpagina ‘Mozaïekbank Vogelenzang’ zijn nog meer foto’s te zien.

Door Chris Buzink, secretaris Dorpsvereniging, is bij de gemeente subsidie aangevraagd en inmiddels is deze subsidie toegezegd. Schermafbeelding2

De voorbereidingen zijn in volle gang. Er zijn ideeën over een ontwerpwedstrijd, mozaïekworkshop ter voorbereiding op het plakken, de plek waar de bank uiteindelijk geplaatst gaat worden enz. enz. Het is een grote klus en wij nodigen iedereen bij voorbaat van harte uit om deel te nemen aan dit gezamenlijke project. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en hebben er veel zin in.

 

Volg ons op facebook: Mozaïekbank Haarlemmerliede.

Download het ontwerpformulier

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met:
- Tonny Kortekaas, 06-533 08 166 of
- Agnes van Loon, 06-170 28 726.

(Agnes van Loon)

BankOntwerpFormulier1