HenkvanLoenen19212017RouwbriefHenk

 

Henk van Loenen was van van 1978 tot 1988 bestuurslid en
van 1988 tot 2006 voorzitter van De Dorpsvereniging.

van 1999 tot heden was hij ook redactielid van De Dorpskrant.

Onder zijn creatieve en inspirerende voorzitterschap heeft De Dorpsvereniging veel bereikt voor de dorpsgemeenschap.

Henk droeg sinds 1993 de Eremedaille in zilver van de orde van Oranje-Nassau.
en ontving in 2002 de Zilveren Erepenning van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.
 

Afscheidswoorden, uitgesproken door de voorzitter bij de plechtigheid op Westerveld.

Beste Henk, familie en aanwezigen,

Ik wil hierbij namens de Dorpsvereniging Haarlemmerliede & Spaarnwoude een kort woord uitspreken ter nagedachtenis van onze oud-voorzitter.

Henk was een inspirator voor onze vereniging. Van 1978 tot 1988 bouwde hij de activiteiten uit van de Dorpsvereniging uit als bestuurslid. In 1988 nam hij het voorzitterschap van de vereniging op zich, waarvan hij tot 2006 de bestuursvoorzitter bleef met allemaal positieve zin en veel enthousiasme. Daarna was hij tot zijn overlijden lid van de redactie van De Dorpskrant. Bekend was zijn rubriek: “Moet je nou een kijken” over de natuur om zijn huis.

Doelstellingen werden vaak ingezet met ludieke acties, waarbij het nodige deel humor zeker niet in ontbrak. Voorbeelden zijn hierbij de belettering van borden van het komende recreatieschap met “Stankgebied” bij de protesten tegen afvalverwerkingsbedrijf Rutte, het benoemen van een plantsoen tot het ‘Burgemeester IJsselmuidenplantsoen’ voor het noodzakelijke onderhoud en een bijnaam als “dronkemansdorp” tegen de scheef staande lichtmasten en verkeersborden in het dorp. Ook heeft hij acties genomen om het dorp Haarlemmerliede meer bekendheid te geven, door onder andere het Lied van de Lie te blijven bewerken en uit volle borst mee te zingen en door een levende kerststal te organiseren.

Ook zijn vakmanschap en kennis als etaleur kwam goed tot zijn recht en zijn er meerdere fototentoonstellingen door hem georganiseerd, waar veel bezoekers op af kwamen.

Zijn inzet is gelukkig ook erkend en ontving hij in 1993 een Koninklijke onderscheiding in de vorm van de Eremedaille in zilver in de Orde van Oranje-Nassau. Daarna ontving hij 2002 de Zilveren Penning van Verdienste vanuit de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Henk bleef ondanks zijn leeftijd in zijn geest altijd een kwajongen en kon daardoor met goed communiceren met anderen, zowel jong als oud.

We willen daarom Henk bedanken voor zijn inspiratie, inzet en bijdrage.